Skip to main content
  • Malta
  • Efterår

Mageløse Malta: Helenes favoritterI efteråret 2023 var veninderne Helene og Susanne med på Gislevs grupperejse til Malta. Her kan du læse om Helenes oplevelse og hendes personlige favoritter på den dejlige ø midt i Middelhavet.

Min veninde og jeg rejste til Malta med Gislev i slutningen af oktober, hvor temperaturerne er perfekte til badeture i poolen og havet samt spændende udflugter rundt på denne farverige plet på verdenskortet. Malta er et tag-selv-bord af dejlige oplevelser, spændende kultur, smukke udsigter og historiske ruiner, så selvom det er svært at begrænse sig, har jeg alligevel udvalgt fem favoritter fra vores besøg.

Farverige døre og karnapper

På Malta har indbyggerne et helt særligt forhold til deres indgangsdøre. De findes i et hav af farver og med et utal af udsmykninger, krummelurer og ornamenter. Malteserne er nemlig af den overbevisning, at døren ind til et hjem eller en forretning fortæller historien om de mennesker, der bor eller arbejder der. Overalt i både store og små byer mødes man af blå, grønne, gule og i høj grad røde dørpartier, der giver en fantastisk kontrast til de ofte ældgamle og slidte husmure, de er placeret på. Der er også en del overtro forbundet med særligt farven på døren. En rød dør siges f.eks. at beskytte husets indbyggere mod ondskab, en grøn dør giver velstand og en blå af slagsen beskytter mod negativ energi. De flotte døre og svungne karnapper fik simpelthen mine øjne til at stå på stilke, når vi gik i de hyggelige middelalderbyer på vores mange udflugter rundt omkring på øen. Og havde man ikke fået nok af farver på gåturene i de smalle gader, så fortsatte farveeksplosionen i de hyggelige havne, hvor de små fiskerbåde tilsyneladende nød godt af den maling, der var tilovers fra malingen af husdørene.

St. John’s Co-Katedral i Valletta

Hovedstadens imponerende katedral, der blev opført af Johanitterordenen i 1577, syner ikke at meget ude fra gaden. Ja, faktisk ligner den de fleste andre bykirker i det katolske Sydeuropa. Men når man træder indenfor, er sagen en ganske anden. Her taber man kæben af benovelse over den barokke udsmykning med guldbeklædte kapeller, dyrebare gobeliner, overdådige lofter udsmykket med malerier og de 400 marmorgravsten, der markerer hvilestedet for medlemmer af Malteserordenen. Det er også i katedralen, vi med egne øjne beskuede Caravaggios imponerende maleri ”Halshugningen af Johannes Døberen”. Billedet måler mere end 3 x 5 meter, og det betragtes som et af Caravaggios mest berømte malerier overhovedet.

Betegnelsen ”Co-Katedral” dækker i øvrigt over situationen, hvor to katedraler deles om prestigen ved at agere sæde for den siddende biskop. I St. John’s’ tilfælde deles denne ære med St. Paul’s-Katedralen i Mdina, der ligger centralt på øen, og som bestemt også er et besøg værd.

En tur med lokalbussen og kunsthåndværk

Har du lyst til at udforske Malta lidt på egen hånd – og det har du fin tid til på Gislevs rejse til Malta – så kan det klart anbefales at hoppe en tur på en af de lokale busser. To euro koster det, og så kører man i to timer, hvorhen man vil. Ud over at være smuk, så var busturen også en overraskende kulturel oplevelse, og et godt indblik i de høflige malteseres væremåde. Det viser sig nemlig, at de maltesiske mænd rejser sig, hvis en kvinde – uanset alder - ikke kan finde en siddeplads.

Susanne og jeg valgte en tur til kunsthåndværkerlandsbyen Ta ’Qali, som ligger en lille times kørsel ind i landet fra hovedstaden Valletta. Byen er berømt for sine mange butikker og værksteder, hvor man kan komme helt tæt på lokale glaspustere, guldsmede og keramikere og se dem skabe alt fra vaser til smykker og tæpper. Det er virkelig en oplevelse at stikke hovedet ind i de mange værksteder og nærmest umuligt at vende hjem uden en træskulptur, en glasvase eller et smukt lille smykke.

Byen er skudt op på et område, der tidligere fungerede som landingsbane for det britiske flyvevåben (RAF), og ud over det nærliggende luftfartsmuseum huser området også Pitkalija-grøntsagsmarkedet.

Tarxien-templerne

Man behøver ikke rejse til England og Stonehenge for at se gamle sten, selv om det også er en oplevelse i særklasse. Malta byder nemlig på et utal af lokaliteter med forhistoriske monumenter, og ingen af dem er så dragende som Tarxien-templerne, der ligger i byen af samme navn lidt syd for Valletta. Det er egentlig ikke ruinerne i sig selv, der er enestående. De er hverken høje, pompøse eller storslåede. Det er mere bevidstheden om, at disse ruiner, bestående af enorme kalkstensblokke, blev opført for mere 5.000 år siden, og at man i tusindvis af år har tilbedt guder netop her. Templerne blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste i 1992, og når man er færdig med at vandre rundt mellem de ældgamle sten på tempelområdet, må man ikke snyde sig selv for en gåtur i den omkringliggende by Tarxien, der lokker med snævre gader, hyggelige restauranter og masser af historie.

Gozo

En sejltur til øen Gozo er et absolut must, hvis du er på ferie på Malta. Øen er den største af de fem øer, der hører med til republikken Malta, og den har været skueplads for alt fra guden Kalypsos tilfangetagelse af Odysseus i græsk mytologi til kampe mellem britiske og franske styrker under Napoleons besættelse af øen.

Øen blev befolket af sicilianske fiskere for mere ned 5.000 år siden, og selvom den er mere gold og mindre udviklet end hovedøen, så er der masser at se og opleve her på en dagstur fra Valletta. Vi tog bl.a. en tur op til toppen af Cittadella Castello, der ligger med en betagende udsigt til hovedbyen Victoria og det azurblå Middelhav i baggrunden. Tager man lidt længere væk fra Victoria, kan man opleve Ta’ Pinu-helligdommen, der ligger midt i de åbne landskaber, ligeledes med en fantastisk udsigt over havet. Og bevæger man sig op på nordkysten af øen, kan man opleve de storslåede salt-huller ved byen Marsalforn, hvor havvand i mere end 350 år er blevet lagret i store, firkantede huller i stenene helt ud til havet.

Har du lyst til at rejse i Helene og Susannes fodspor på Malta? Så læs mere om vores efterårsrejse til øen i Middelhavet lige her.

Tilmeld dig Gislevs nyhedsmail og vind!
Tilmeld dig Gislevs nyhedsmail og vind!

Få inspiration og bliv opdateret med aktuelle rejsetilbud og nyheder. Hver måned deltager alle modtagere af nyhedsmailen i lodtrækningen om et gavekort à kr. 1000

62 29 12 10Se åbningstider
Luk menu