Vi kører gennem den undersøiske tunnel Eysturoyar. Tunnellen er 11 km lang, og den eneste undersøiske tunnel i verden, der har en rundkørsel. Det er den færøske kunstner, Tróndur Patursson, der står bag den enestående lysudsmykning, der er et kunstværk i sig selv.
I selve rundkørslen ses silhuetter af mennesker, som danser kædedans og synger kvæde rundt om søjlen. Det er interessant at tænke på at tunnellen ligger 73 meter under havets overflade. Den blev bygget fra 2016 til 2020 og forbinder begge sider af Skálafjørður på øen Eysturoy med hinanden og med hovedstaden Tórshavn, som jo som bekendt ligger på Streymoy.
Uden for den lille by Nes besøger vi fårehuset. Her modtages vi af fårebonden, der fortæller om de færøske får og redegør for årshjulet indenfor fårehold. Fortællingen, der foregår i et fårehus i selskab med et par af bondens får, er både interessant, humoristisk og informativ. Efterfølgende er der hjemmelavet rabarbersaft og pindemadder, så du kan smage færingernes favoritspise, nemlig fermenteret lam. Vi stopper også ved garnbutikken Navia, hvor der er varm kaffe på kanden og mulighed for at købe færøsk garn, i alle regnbuens farver.
Herfra til Blasastova, hvor vi ser nogle af de gamle, færøske huse. Her fortæller den lokale museumsguide, med stor indlevelse om alt det vi ser. Måske ser vi endda nogle af de oprindelige færøske heste, og møder ejeren, der gerne fortæller om dem.
Efter vi har nydt en frokost i nabobygden, kører vi mod Klaksvik, hvor vi besøger Christianskirken. Kirken, der er tegnet af den danske arkitekt Peter Koch, stod færdig i 1963. De bastante gavle i færøsk basalt og langsider af træ, giver kirken et rustikt udtryk, hvilket står i stor kontrast til det smukke indre. Den smukke altertavle blev egentlig skabt til Viborg Domkirke, der havde glæde af altertavlen fra 1901-1910. I 1913 blev altertavlen flyttet til Christianskirken. Vi tager forbehold for at kirken kan være lukket ved kirkelige handlinger. I så fald køres ikke til Klaksvik.
Om aftenen har du mulighed for, at tage med rejselederen til en ægte færøsk “kvøldseta”, som direkte oversættes til: “en aften-sidning”. Det er en ældgammel tradition på Færøerne, at man samledes i private hjem for at synge og fortælle historier. Et opslag blev måske sat op i bygden, eller det blev meddelt efter mund-til-øre-princippet, og så var der hygge.
For nogle år siden blev traditionen genoplivet i en mere organiseret form. Elin Brimheim Heinesen startede i 2012 med hyggeaftener under titlen “F’LJÓÐ Kvøldsetur”. Konceptet greb om sig, sådan at der i dag arrangeres mange små stuekoncerter (også kaldet intimkoncerter) i private hjem rundt omkring på Færøerne. I flere bygder er det blevet en årlig stuekoncert-festival, hvor mange huse i bygden slår dørene op.
Vi har fornøjelsen af at slå dørene op til Elin Brimheim Heinesens hjem, så Gislevs gæster kan opleve dette unikke tiltag. Glæd dig til en aften med historiefortælling, dygtige færøske musikere, sød musik, ditto kage og kaffe. Stemningen i et ægte færøsk hjem og den akustiske sang og musik går lige i hjertet.
Vi nyder denne aften med musik, kaffe og kage, hvorefter turen går tilbage til hotellet.
Forplejning inkluderet denne dag: Morgenmad og frokost.