Find nordlys i tusmørket på Svalbard
Med sin beliggenhed i Ishavet midt mellem Nordnorge og Nordpolen er øriget Svalbard en optimal rejsedestination for dig, der vil opleve nordlyset. Med Gislev kan du rejse til Svalbard i november, januar og februar, hvor chancerne er særligt gode. Her åbenbarer sig en helt unik verden, hvor naturen er allestedsnærværende, stilheden slående og naturoplevelserne i en klasse for sig. På denne tid af året er det muligt at opleve nordlyset døgnet rundt, og mens vi krydser fingre for Auroras komme, venter der os mange andre spændende oplevelser. Glæd dig bl.a. til hundeslædesafari, besøg hos en dansk kennel, udflugt til Longyearbyen og besøg i minen Gruve 3.
Jagt nordlyset i Laplands vinterverden
Tag med på en spændende rejse gennem det arktiske Lapland, hvor sneen knaser, rensdyrene pruster, og slædehundene iler afsted gennem vinterlandskaberne med dig som passager. Lapland er råt, idyllisk og forførende smukt, og hvis vi er så heldige, at nordlyset titter frem, får hele sceneriet et strejf af magi. Vi følger Gislevs egen unikke rejserute fra Luleå i Sverige, gennem det finske Lapland til Kirkenes i det høje Nordnorge med en perlerække af smukke naturoplevelser og spændende kulturindblik undervejs.
Mærk magien i det arktiske Nordnorge
I vintermånederne er Nordnorge en helt unik oplevelse. Det bølgende snedække lægger sig som en blød dyne hen over de ellers rustikke fjelde, Nordkapklippen poserer i sine fineste vinterklæder, og måneskinnet kaster sit blide skær på den knitrende hvide overflade. Tag med på vores rundrejse til det magiske Nordnorge, hvor vi bl.a. besøger Nordkapklippen, tager på tur med rensdyrslæde og jagter det funklende nordlys væk fra byernes kunstige belysning.
Hvad er nordlys?
Der har gennem tiden været mange forskellige bud på, hvad nordlyset er. Vikingerne mente, at det var skæret fra valkyriernes skjolde og rustninger, der glimtede, eller faldne krigere, der vandrede på broen Bifrost på deres vej til Valhalla. I Finland mente man, at lyset var resultatet af polarræve, der løb hen over himlen og derved skabte gnister med deres buskede haler – hvorfor finnerne kalder nordlyset for ”rævebrand”. En gammel inuittro går på, at nordlyset var ånder, der spiller fodbold med et hvalroskranie, samerne anså det som et dårligt varsel om afdøde sjæles tilstedeværelse, mens man på Island mente, at nordlyset kunne lindre gravide kvinders fødselssmerter.
Der har været mange bud på, hvad nordlyset betød, men forklaringen er næppe helt så fortryllende. Spørger vi videnskaben, opstår fænomenet, når elektrisk ladede partikler fra solen støder sammen med luftmolekyler og atomer fra Jordens atmosfære i over 100 kilometers højde og derved skaber et lysshow, der oftest optræder i grønne, blå, violette og rødlige nuancer.
Hvorfor 2025 bliver et stort nordlysår
Drømmer du om at opleve det magiske nordlys, har du særligt gode chancer i 2025. Her har forskere og andre med forstand på nordlyset spået, at solens øgede aktivitet, det såkaldte solmaksimum, vil skabe både hyppigt og kraftfuldt nordlys, der vanen tro skinner særligt godt igennem i de nordlige egne. Det er altså nu, at du skal have plads på kamerarullen og vintertøjet pakket, så du kan komme afsted og få en nordlysoplevelse ud over det sædvanlige i det smukke og vinterklædte nord.